czyli radosna twórczość w kuchni...
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań, bo są świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Tym razem wersja bezmięsna, bo z samymi warzywami z dodatkiem sosu serowego. Zapiekanka jest przepyszna, mało wymagająca i prosta w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
250 g brokułu
400 g kalafiora
150 g pieczarek
4-5 sztuk ziemniaków
Sos serowy:
150 g sera żółtego tartego
200 ml śmietany 30%
100 ml gęstej śmietany 18%
1 jajko
sól i pieprz do smaku
W naczyniu wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Dodatkowo:
1,5 l wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE:
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić je do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować ok. 5-7 minut. Następnie warzywa przelać zimną wodą.
Pieczarki podzielić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości).
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane warzywa i pieczarki, delikatnie wymieszać, zalać sosem serowym (zostawić 3-4 łyżki sosu na koniec) i powtórnie wymieszać.
Na górze poukładać ziemniaki, rozsmarować na nich sos serowy, naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z naczynia i dalej zapiekać ok. 15 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na ok. 5 minut, żeby "odpoczęła" i można podawać.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.