GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

05 stycznia 2021

Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań, bo są świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Tym razem wersja bezmięsna, bo z samymi warzywami z dodatkiem sosu serowego. Zapiekanka jest przepyszna, mało wymagająca i prosta w przygotowaniu. 

 

SKŁADNIKI:

250 g brokułu 

400 g kalafiora

150 g pieczarek

4-5 sztuk ziemniaków

Sos serowy:

150 g sera żółtego tartego

200 ml śmietany 30%

100 ml gęstej śmietany 18%

1 jajko

sól i pieprz do smaku

W naczyniu wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Dodatkowo:

1,5 l wody 

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

folia aluminiowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić je do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli,  gotować ok. 5-7 minut. Następnie warzywa przelać zimną wodą.

Pieczarki podzielić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości).

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane warzywa i pieczarki, delikatnie wymieszać, zalać sosem serowym (zostawić 3-4 łyżki sosu na koniec) i powtórnie wymieszać. 

Na górze poukładać ziemniaki, rozsmarować na nich sos serowy, naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z naczynia i dalej zapiekać ok. 15 minut do zrumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na ok. 5 minut, żeby "odpoczęła" i można podawać.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Zapiekanka warzywna w sosie serowym

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie