czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejna propozycja na szybki obiadek i jak to nazywam czyszczenie magazynów, czyli zapiekanka :-) moja wersja to od dołu: grillowana cukinia, na to grillowany bakłażan, potem kawałki smażonego zamarynowanego wcześniej kurczaka, na to smażone pieczarki i to wszystko polane sosem pomidorowo-śmietankowym i posypane tartym serem, palce lizać :-)
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
2 filety z kurczaka
1 cukinia
250 g pieczarek
tarty ser według uznania
sól i pieprz do smaku
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): oliwa, sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet balsamiczny, majeranek, zioła prowansalskie, 4 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażan pokroić w cienkie plastry, posolić i odłożyć. Przygotować marynatę do mięsa z podanych składników. Filet z kurczaka pokroić na kawałki i marynować ok. 20 minut. Cukinię pokroić w plastry lub obieraczką do warzyw w cienkie podłużne plastry. Przełożyć na patelnię grillową z odrobiną oliwy, doprawić solą i pieprzem i chwilę smażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie na tej samej patelni usmażyć plastry bakłażana i przełożyć na cukinię. Kolejno smażyć marynowane kawałki kurczaka i pieczarki pokrojone w plastry. Ułożyć warstwowo w naczyniu. Śmietanę zmieszać z przecierem pomidorowym i mąką ziemniaczaną. Sosem polać zapiekankę i posypać tartym serem według uznania. Zapiekankę piec w piekarniku przez ok. 15 minut do zrumienienia sera.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.