YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

03 września 2019

Witam Was serdecznie :-)

Trochę mnie tu nie było, ale już jestem i będę się starała być na bieżąco. Dzisiaj proponuję zapiekankę z cukinią, mięsem mielonym z indyka, sosem z boczniaków i tartym serem. To jest świetna propozycja na przygotowanie obiadu na następny dzień, gdyż - tak jak w moim przypadku - wszystkie składniki ładnie się przegryzły i wyszła z tego niezła petarda :-) 

 

SKŁADNIKI:

800 g mięsa z indyka (u mnie filet z udźca, ew. gotowe mięso mielone)

250 g boczniaków

1 żółta cukinia

200 ml śmietany 30%

5 ząbków czosnku

1 cebula

100 g żółtego sera (zetrzeć na tarce)

sól, pieprz, tymianek suszony

olej lub oliwa do smażenia

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, posolić i zostawić na 15 minut.  Następnie umyć z soli, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na półplasterki. Mięso zmielić w maszynce (nie dotyczy gotowego mięsa mielonego).  Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na oleju. Następnie na tą samą patelnię włożyć mięso mielone, wymieszać z cebulą i smażyć dalej. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą, pieprzem, dodać 3 przeciśnięte ząbki czosnku i przecier pomidorowy, chwilę smażyć i odstawić z palnika.

Boczniaki umyć i oczyścić. Pokroić w paski i przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, chwilę smażyć, następnie podlać wodą i dusić. Gdy będą miękkie doprawić solą, pieprzem, wlać śmietanę i ocet jabłkowy. Na koniec wlać wodę z mąką ziemniaczaną i zagęścić sos. 

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie ułożyć plastry cukinii. Na to nałożyć mięso mielone, następnie sos z boczniaków, wszystko posypać tartym serem, a na górze poukładać drugą warstwę plastrów cukinii. Cukinię skropić oliwą i posypać tymiankiem. 

Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Po wyjęciu zostawić na 5 minut i podawać.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i boczniakami

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl