© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i boczniakami

Przepis na zupę krem z pieczarek

Witam Was serdecznie :-)

Trochę mnie tu nie było, ale już jestem i będę się starała być na bieżąco. Dzisiaj proponuję zapiekankę z cukinią, mięsem mielonym z indyka, sosem z boczniaków i tartym serem. To jest świetna propozycja na przygotowanie obiadu na następny dzień, gdyż - tak jak w moim przypadku - wszystkie składniki ładnie się przegryzły i wyszła z tego niezła petarda :-) 

 

SKŁADNIKI:

800 g mięsa z indyka (u mnie filet z udźca, ew. gotowe mięso mielone)

250 g boczniaków

1 żółta cukinia

200 ml śmietany 30%

5 ząbków czosnku

1 cebula

100 g żółtego sera (zetrzeć na tarce)

sól, pieprz, tymianek suszony

olej lub oliwa do smażenia

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, posolić i zostawić na 15 minut.  Następnie umyć z soli, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na półplasterki. Mięso zmielić w maszynce (nie dotyczy gotowego mięsa mielonego).  Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na oleju. Następnie na tą samą patelnię włożyć mięso mielone, wymieszać z cebulą i smażyć dalej. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą, pieprzem, dodać 3 przeciśnięte ząbki czosnku i przecier pomidorowy, chwilę smażyć i odstawić z palnika.

Boczniaki umyć i oczyścić. Pokroić w paski i przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, chwilę smażyć, następnie podlać wodą i dusić. Gdy będą miękkie doprawić solą, pieprzem, wlać śmietanę i ocet jabłkowy. Na koniec wlać wodę z mąką ziemniaczaną i zagęścić sos. 

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie ułożyć plastry cukinii. Na to nałożyć mięso mielone, następnie sos z boczniaków, wszystko posypać tartym serem, a na górze poukładać drugą warstwę plastrów cukinii. Cukinię skropić oliwą i posypać tymiankiem. 

Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Po wyjęciu zostawić na 5 minut i podawać.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
03 września 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...