GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

23 listopada 2020

To śniadanie wymyśliłam patrząc na otwartą lodówkę, zostało trochę tego, trochę tamtego, chleb z dwóch dni... i tak powstała ta pyszna warstwowa zapiekanka w małych foremkach. Nie lubię marnować jedzenia, więc u mnie zapiekanki zawsze świetnie się sprawdzają przy wykorzystaniu resztek z lodówki.

 

SKŁADNIKI (na 2 małe foremki):

3-4 kromki chleba 

ok. 200 g pieczarek

1 cebula

2 pomidory

1-2 małe słodkie papryczki

odrobina drobno tartego żółtego sera

2 jajka

olej lub masło klarowane do smażenia

sól i pieprz do smaku

ew. 2 plastry szynki parmeńskiej

 

PRZYGOTOWANIE:

Chleb pokroić na kawałki i usmażyć na patelni na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, usmażyć na maśle lub oleju razem z cebulą, doprawione solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Papryczki pokroić na cienkie plastry.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

W foremkach ułożyć od dołu grzanki z chleba, pieczarki, kawałki pomidorów, plasterki papryczek, posypać tartym serem i wbić po jednym jajku.

Foremki włożyć do piekarnika na 10 minut, tylko do stopienia sera i ścięcia białka, żółtko ma być płynne.

Po wyjęciu z piekarnika dałam jeszcze po plastrze szynki parmeńskiej, ale nie jest to konieczne.

Śniadanko było pyszne, chlebek zrobił się miękki i chrupiący zarazem, płynne żółtko było tą przysłowiową wisienką na torcie. Bardzo pożywne danie.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Zapiekanka z jajkiem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie