czyli radosna twórczość w kuchni...
To śniadanie wymyśliłam patrząc na otwartą lodówkę, zostało trochę tego, trochę tamtego, chleb z dwóch dni... i tak powstała ta pyszna warstwowa zapiekanka w małych foremkach. Nie lubię marnować jedzenia, więc u mnie zapiekanki zawsze świetnie się sprawdzają przy wykorzystaniu resztek z lodówki.
SKŁADNIKI (na 2 małe foremki):
3-4 kromki chleba
ok. 200 g pieczarek
1 cebula
2 pomidory
1-2 małe słodkie papryczki
odrobina drobno tartego żółtego sera
2 jajka
olej lub masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku
ew. 2 plastry szynki parmeńskiej
PRZYGOTOWANIE:
Chleb pokroić na kawałki i usmażyć na patelni na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, usmażyć na maśle lub oleju razem z cebulą, doprawione solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Papryczki pokroić na cienkie plastry.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
W foremkach ułożyć od dołu grzanki z chleba, pieczarki, kawałki pomidorów, plasterki papryczek, posypać tartym serem i wbić po jednym jajku.
Foremki włożyć do piekarnika na 10 minut, tylko do stopienia sera i ścięcia białka, żółtko ma być płynne.
Po wyjęciu z piekarnika dałam jeszcze po plastrze szynki parmeńskiej, ale nie jest to konieczne.
Śniadanko było pyszne, chlebek zrobił się miękki i chrupiący zarazem, płynne żółtko było tą przysłowiową wisienką na torcie. Bardzo pożywne danie.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.