czyli radosna twórczość w kuchni...
Ostatnia zapiekanka warzywna z sosem serowym tak nam smakowała, że zrobiłam podobną trochę w innej wersji, bo oprócz warzyw był makaron i kurczak. W tych obu zapiekankach całą robotę robi sos serowy, który rewelacyjnie komponuje się z całą resztą, zatem tym bardziej polecam:-)
SKŁADNIKI:
250 g brokułu
300 g kalafiora
150 g makaronu farfalle (kokardki)
400 g filetu z kurczaka
Marynata: sól, pieprz, kilka łyżek oleju, łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego, majeranek, przyprawa curry
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w misce, do której potem damy kawałki kurczaka.
Sos serowy:
150 g sera żółtego
200 ml śmietany 30%
100 ml gęstej śmietany 18%
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Ser zetrzeć na drobnej tarce. W naczyniu wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Dodatkowo:
1,5 l wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić je do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować ok. 5-7 minut. Następnie warzywa przelać zimną wodą.
Kurczak pokroić na kawałki, wymieszać z marynatą, odstawić na ok. 15 minut, następnie usmażyć na patelni.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane warzywa, kurczaka i makaron, delikatnie wymieszać, zalać sosem serowym i powtórnie wymieszać.
Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z naczynia i dalej zapiekać ok. 10 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na ok. 5 minut, żeby "odpoczęła" i można podawać.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.