GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

12 lutego 2023

Propozycja na prosty obiad. Minimum składników, maksimum smaku. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, więc również obiad w stylu "no waste".

 

SKŁADNIKI:

7-8 ziemniaków

ok. 500 g kiełbasy

200 g tartego żółtego sera

250 ml śmietany 18 lub 30%

1 jajko

sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach al'dente. Wystudzić, obrać i pokroić na cienkie plastry. Kiełbasę pokroić na plasterki i usmażyć na patelni.

W misce dokładnie wymieszać śmietanę ze 100 g tartego sera i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Na spód ułożyć 1/3 plastrów ziemniaków, na to połowę kiełbasy, rozsmarować 2-3 łyżki masy śmietanowej, posypać tartym serem, nałożyć drugą część ziemniaków, kiełbasę, masę śmietanową i tarty ser, na to pozostałą część ziemniaków i na górę wylać resztę śmietany.

Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25 minut, potem zdjąć folię, podnieść temperaturę do 200 stopni i dopiec jeszcze przez ok. 15 minut do zrumienienia sera.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie