czyli radosna twórczość w kuchni...
Zapiekanki to jedne z moich ulubionych dań, bo nie wymagają pracy i zawsze pysznie smakują. Mogą być świetną propozycją obiadową, ale równie dobrze sprawdzą się na imprezowym stole. Zachęcam Was do przygotowywania zapiekanek, bo to również dobry pomysł na czyszczenie lodówki. Dzisiaj moja wersja przepysznej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Zapiekankę można przygotować w okrągłym naczyniu żaroodpornym (moje ma 23 cm średnicy) lub prostokątnym. W tym drugim przypadku zapiekanka będzie cieńsza i będzie się lepiej kroić, więc ta wersja będzie lepsza na imprezę :-)
SKŁADNIKI:
8 ziemniaków średniej wielkości
800 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
szczypiorek do ozdoby
SOS:
200 ml śmietany 30%
150 g tartego żółtego sera
1 jajko
pieprz i sól do smaku
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać w misce.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć , nie obierać, zalać wrzącą wodą, doprawić solą i gotować ok. 10-15 minut od momentu, kiedy woda zacznie się gotować. Mają być al'dente, a długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Po ugotowaniu wylać wodę, ziemniaki ostudzić i obrać ze skórki.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Następnie na patelnię przełożyć mięso i smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i dalej smażyć ok. 2-3 minuty. Zdjąć z palnika i wystudzić.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Ziemniaki pokroić na cienkie plastry i połowę porcji ziemniaków ułożyć na spodzie naczynia, dookoła na zakładkę.
Na ziemniaki wyłożyć 1/3 sosu serowego i dokładnie rozsmarować. Na to nałożyć mięso mielone, na mięso resztę sosu serowego i powciskać go łyżką do mięsa. Górę wyłożyć drugą połową plastrów ziemniaków tak jak poprzednio, dookoła na zakładkę.
Ziemniaki posypać pieprzem i pędzelkiem wysmarować je olejem, żeby się pięknie przypiekły.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-45 minut. Ziemniaki mają zmięknąć i się przyrumienić.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić zapiekankę na ok. 5 minut, żeby odpoczęła, następnie posypać szczypiorkiem lub koperkiem i można podawać.
Polecam, bo zapiekanka jest rewelacyjna w smaku :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.