GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

19 października 2020

Pomysł na bezmięsny obiad, nie wymaga dużo pracy, a przy tym jest niesamowicie pyszny - zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, pieczarkami i sosem śmietanowo-serowym. Poniżej przepis dla 4-5 osób na formę o średnicy 26 cm.

 

SKŁADNIKI:

ok. 700 g ziemniaków

200 g świeżego szpinaku 

2-3 ząbki czosnku

60 g sera pleśniowego

500 g pieczarek

1 dowolna cebula

200 ml śmietany 30%

1 kulka mozarelli

100 g żółtego sera 

1 jajko

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i ugotować w całości do miękkości, następnie pokroić je w plastry i połowę z nich ułożyć na dnie wysmarowanej olejem formy. Liście szpinaku umyć i przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym lub olejem. Dusić chwilę aż liście zmiękną, następnie dodać pokruszony ser pleśniowy, przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem. Szpinak przełożyć do formy z ziemniakami. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na patelni z pokrojoną cebulą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć w formie na szpinaku. Następnie przygotować sos. W misce mieszamy tarty żółty ser, pokrojoną mozarellę, jajko i śmietanę, ew. można jeszcze delikatnie doprawić. Połową sosu zalewamy zapiekankę, na górę układamy resztę ziemniaków i całość zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i pieczarkami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie