czyli radosna twórczość w kuchni...
Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie, to właśnie takie zapiekanki będą najlepsze! To doskonały sposób na tzw. czyszczenie lodówki, bo można wykorzystać składniki, które akurat ma się pod ręką :-) Te zapiekanki są obłędne! Polecam spróbować :-)
SKŁADNIKI:
4 bułki kajzerki
4 małe jajka
pół dowolnej słodkiej papryki lub 1 mała
ok. 100 g szynki wędzonej lub dowolnej wędliny
pół cebuli lub 1 mała
70-100 ml oliwy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Z bułek odetnij tylko wierzch i wydrąż cały środek. Dokładnie podociskaj wydrążone bułki palcami.
70 ml oliwy wlej do miseczki, dodaj przeciśnięty czosnek oraz zioła prowansalskie, dokładnie wymieszaj.
Każdą bułkę wysmaruj oliwą z czosnkiem - w środku i na zewnątrz.
Na patelni rozgrzej resztę oliwy, dodaj drobno pokrojoną cebulę, wymieszaj i chwilę podsmaż.
Następnie dodaj drobno pokrojoną paprykę oraz szynkę pokrojoną w kosteczkę. Całość mieszaj na patelni i dalej chwilę smaż.
Do każdej bułki nałóż po 2 łyżki farszu z patelni i mocno dociśnij łyżeczką.
Następnie wlej powoli po 1 małym jajku, najlepiej, to jajko wcześniej wbij do małej miseczki.
Bułki przełóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz solą i pieprzem.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok. 17-18 minut do ścięcia białek.
Polecam, bo bułeczki są rewelacyjne.
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.