© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zapiekanki z pieczarkami wypełnione serem po brzeg

Prosty przepis na domowe zapiekanki z pieczarkami wypełnione po brzegi serem to idealna propozycja na pyszną kolację lub przekąskę. Z dodatkiem pomidorków koktajlowych są rewelacyjne w smaku, chrupiące, z ciągnącym się serem... po prostu pycha. Poniżej przepis na 6 sztuk, polecam spróbować.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

15 g drożdży

130 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

Farsz:

150 g tartego żółtego sera

100 g sera w kawałku

300 g pieczarek

kilka pomidorków koktajlowych

sól i pieprz do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. W misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki lekko wystudzić i wymieszać z tartym serem, trochę sera odłożyć do posypania zapiekanek.

Ser pokroić na podłużne małe kawałki.

Pomidorki pokroić na połówki.

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt. Podzielić go na 6 równych małych prostokątów. Na brzegach ułożyć po kilka podłużnych kawałków sera i zwinąć je do środka, ale tak, żeby środek pozostał pusty, bo będziemy do niego wkładać farsz z pieczarek.

Zwinięte kawałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć porcję farszu i posypać tartym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut do zrumienienia.

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY i na YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
01 lutego 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...