czyli radosna twórczość w kuchni...
Prosty przepis na domowe zapiekanki z pieczarkami wypełnione po brzegi serem to idealna propozycja na pyszną kolację lub przekąskę. Z dodatkiem pomidorków koktajlowych są rewelacyjne w smaku, chrupiące, z ciągnącym się serem... po prostu pycha. Poniżej przepis na 6 sztuk, polecam spróbować.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
15 g drożdży
130 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
Farsz:
150 g tartego żółtego sera
100 g sera w kawałku
300 g pieczarek
kilka pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. W misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki lekko wystudzić i wymieszać z tartym serem, trochę sera odłożyć do posypania zapiekanek.
Ser pokroić na podłużne małe kawałki.
Pomidorki pokroić na połówki.
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt. Podzielić go na 6 równych małych prostokątów. Na brzegach ułożyć po kilka podłużnych kawałków sera i zwinąć je do środka, ale tak, żeby środek pozostał pusty, bo będziemy do niego wkładać farsz z pieczarek.
Zwinięte kawałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć porcję farszu i posypać tartym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut do zrumienienia.
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY i na YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.