czyli radosna twórczość w kuchni...
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na obiad. Te akurat dostałam od rodziny, takie eko, dawno nie jadłam tak pysznych ziemniaków :-) Proste w przygotowaniu, do tego były kąski z kurczaka i szybka surówka z kapusty kiszonej. Ziemniaczki będą również świetnym pomysłem na przystawkę imprezową. Przepis będzie taki na oko, w zależności ile będziecie mieć ziemniaków :-)
SKŁADNIKI:
młode małe ziemniaczki
twarożek ziołowy+ gęsty jogurt w proporcji 1:1
świeży koperek
Marynata:
oliwa lub olej
ząbki czosnku
ulubione zioła suszone (np. prowansalskie)
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie wymyć w skórkach, nie obierać. Zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej ziemniaki. Gotować 5 minut, odlać wodę i lekko przestudzić.
Przygotować marynatę, czyli w misce wymieszać oliwę, przeciśnięty czosnek, zioła suszone, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć na blasze. Następnie każdy posmarować marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni 20-25 minut do zrumienienia.
W tym czasie przygotować twarożek, czyli wymieszać serek z jogurtem, dodać siekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Na ziemniaki nakładamy po łyżeczce serka i możemy wcinać :-)
Polecam, bo są pyszne.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.