© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Ziemniaczki zapiekane z twarożkiem

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na obiad. Te akurat dostałam od rodziny, takie eko, dawno nie jadłam tak pysznych ziemniaków :-) Proste w przygotowaniu, do tego były kąski z kurczaka i szybka surówka z kapusty kiszonej. Ziemniaczki będą również świetnym pomysłem na przystawkę imprezową. Przepis będzie taki na oko, w zależności ile będziecie mieć ziemniaków :-)

 

SKŁADNIKI:

młode małe ziemniaczki

twarożek ziołowy+ gęsty jogurt w proporcji 1:1

świeży koperek

Marynata:

oliwa lub olej

ząbki czosnku

ulubione zioła suszone (np. prowansalskie)

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki dokładnie wymyć w skórkach, nie obierać. Zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej ziemniaki. Gotować 5 minut, odlać wodę i lekko przestudzić.

Przygotować marynatę, czyli w misce wymieszać oliwę, przeciśnięty czosnek, zioła suszone, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć na blasze. Następnie każdy posmarować marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni 20-25 minut do zrumienienia.

W tym czasie przygotować twarożek, czyli wymieszać serek z jogurtem, dodać siekany koperek, doprawić solą i pieprzem.

Na ziemniaki nakładamy po łyżeczce serka i możemy wcinać :-)

Polecam, bo są pyszne.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
11 sierpnia 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...