GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 kwietnia 2019

Dzisiaj zrobiłam sobie dzień kartofla, mimo że faktycznie przypada on dopiero w październiku - ja już trenuję :-) Proponuję Wam zatem ziemniaki na trzy różne sposoby - spiralki, nacinane i faszerowane, w zasadzie rodzaj farszu zależy od Was, mogą to być smażone pieczarki, ser, smażone kawałki kurczaka lub to co lubicie. Ilość ziemniaków zależy wyłącznie od Waszych potrzeb, ja zawsze robię dla 4 osób.

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

12 większych ziemniaków 

farsz do ziemniaków - smażone pieczarki (10 szt.), smażone kawałeczki kurczaka (ok. 150  g), tarty żółty ser (100 g)

100 ml oleju lub oliwy + sól i pieprz do smaku + 2 przeciśnięte ząbki czosnku + zioła prowansalskie, koperek, tymianek do smaku

4 patyki do szaszłyków

 

PRZYGOTOWANIE: 

Spiralki - 4 ziemniaki obrać i każdy w całości pojedynczo nabić na patyki. Ziemniak wziąć do ręki i nożem kroić obracając ziemniak w dłoni. Następnie rozwinąć ziemniak na patyku, aby powstała spiralka. Tak przygotowane 4 spiralki przełożyć na wysmarowaną olejem dużą blachę.

Nacinane (tzw. Hasselback) - 4 ziemniaki obrać i każdy z nich głęboko naciąć nożem na równe plasterki tak, aby nie przeciąć ich do końca. Przełożyć na tą samą blachę razem ze spiralkami.

Faszerowane - 4 ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach ok. 10 minut. Następnie każdy z nich przeciąć na pół, wydrążyć łyżeczką środek wielkości tej łyżeczki i nałożyć ulubiony farsz, można posypać żółtym serem. Przełożyć na tą samą blachę.

Spiralki i ziemniaki nacinane przed włożeniem do piekarnika posmarować przygotowaną wcześniej oliwą z ziołami i czosnkiem. 

Blachę z ziemniakami włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) na ok. 30-40 minut do zrumienienia. 

Po wyjęciu podawać na ciepło z ulubionymi sosami i sałatkami.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Ziemniaki na różne sposoby - spiralki, nacinane i faszerowane

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie