czyli radosna twórczość w kuchni...
Pyszna rozgrzewająca zupka cebulowa, w której nie czuć cebuli. Poprzez długie duszenie, cebula traci swój ostry smak i staje się słodka, a odrobina wytrawnego białego wina dodaje wykwintnego smaku tej zupce. Mój syn zjadł dokładkę z grzankami, mimo że nie cierpi cebuli :-)
SKŁADNIKI:
1 kg cebuli
4 ząbki czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
1,5 l bulionu lub rosołu
100 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1-2 łyżki masła
Dodatkowo:
grzanki
szczypiorek do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzać olej z masłem, wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć ok. 15-20 minut do lekkiego zbrązowienia, co chwilę mieszając. Rondel przykryć pokrywką, zmniejszyć moc palnika i dusić ok. 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywę, wsypać mąkę, wymieszać, wlać wino, zwiększyć moc palnika i smażyć do odparowania wina. Do cebuli wlać bulion, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małej mocy palnika ok. 30 minut. Na koniec zupę zblendować, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, i zagotować.
Zupka gotowa, podawać z grzankami i siekanym szczypiorkiem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.