GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

05 grudnia 2022

Pyszna rozgrzewająca zupka cebulowa, w której nie czuć cebuli. Poprzez długie duszenie, cebula traci swój ostry smak i staje się słodka, a odrobina wytrawnego białego wina dodaje wykwintnego smaku tej zupce. Mój syn zjadł dokładkę z grzankami, mimo że nie cierpi cebuli :-)

 

SKŁADNIKI:

1 kg cebuli

 4 ząbki czosnku

pół szklanki białego wytrawnego wina

1,5 l bulionu lub rosołu

100 ml śmietany 30%

 2 łyżki mąki

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

1-2 łyżki masła

Dodatkowo:

grzanki

szczypiorek do ozdoby

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzać olej z masłem, wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć ok. 15-20 minut do lekkiego zbrązowienia, co chwilę mieszając. Rondel przykryć pokrywką, zmniejszyć moc palnika i dusić ok. 30 minut.

Następnie zdjąć pokrywę, wsypać mąkę, wymieszać, wlać wino, zwiększyć moc palnika i smażyć do odparowania wina. Do cebuli wlać bulion, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małej mocy palnika ok. 30 minut. Na koniec zupę zblendować, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, i zagotować.

Zupka gotowa, podawać z grzankami i siekanym szczypiorkiem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Zupa cebulowa

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie