czyli radosna twórczość w kuchni...
Polecam przepis na przepyszną zupę-krem z dyni troszkę w nucie orientalnej, bo z dodatkiem mleka kokosowego i curry. Zupka jest delikatna w smaku, ma gęstszą konsystencję i nie trzeba już jej niczym zagęszczać, moja rodzina ją uwielbia. Świetnie sprawdza się również na imprezach jako ciepły posiłek - gościom bardzo smakuje, więc często ją robię :-) Podam przepis na duży gar zupy, bo ją uwielbiamy, a z nią jest jak z bigosem... Im starsza tym lepsza, więc jest obiad na 2-3 dni :-)
SKŁADNIKI:
2,5-3 l rosołu lub bulionu
1,5 kg dyni Hokkaido
1 puszka mleka kokosowego
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
przyprawa curry wg uznania
sól, pieprz i sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Dynię wydrążyć i pokroić na łódeczki razem ze skórką. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić solą i spryskać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół ok. 45-50 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć surowe ziemniaki i marchewkę, przełożyć do gotującej się zupy. Na tej samej patelni na odrobinie oliwy podsmażyć kawałki cebuli i czosnku, również przełożyć do zupy. Dynię po wyjęciu z piekarnika przełożyć do zupy razem ze skórką i chwilę gotować. Gdy już wszystko będzie miękkie, to całość zblendować. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i zostawić do zagotowania.
Pyszna zupka jest gotowa. Świetnie smakuje z prażonymi pestkami dyni
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.