YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

18 maja 2021

Grzybowa w maju? Czemu nie:-) opróżniam zamrażalnik z ubiegłorocznych grzybów. Ekspresowa zupa, jeśli pod ręką jest rosół lub wywar z warzyw, a już w ostateczności kostki rosołowe, chociaż tych używam naprawdę sporadycznie. Zupkę zrobiłam na serku topionym, fajnie podkręca smak.

 

SKŁADNIKI:

2 litry rosołu doprawionego

500-600 g grzybów (u mnie mrożone)

100 g serka topionego (kostka) np. Ementaler lub Tylżycki

masło klarowane lub olej do smażenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby przelać przez sitko, ew. pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą do wysokości grzybów i ugotować. Gotować ok. 15 minut. Następnie zdjąć z palnika i przecedzić, ale wywar zostawić!

Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić grzyby i smażyć kilka minut. Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z rosołem, wlać również przecedzony na drobnym sitku wywar grzybowy. Dodać również pokrojony na kawałki serek topiony i gotować na małym palniku aż do rozpuszczenia sera. Na koniec zupę zagęścić mąka, czyli wlać do szklanki ok. 100 ml zimnej wody, wsypać mąkę, wymieszać i wlać do zupy cały czas mieszając.

Zupkę doprawić solą i pieprzem i gotowe. Można podać z makaronem lub grzankami.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowała :-)

Zupa grzybowa

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl