czyli radosna twórczość w kuchni...
Grzybowa w maju? Czemu nie:-) opróżniam zamrażalnik z ubiegłorocznych grzybów. Ekspresowa zupa, jeśli pod ręką jest rosół lub wywar z warzyw, a już w ostateczności kostki rosołowe, chociaż tych używam naprawdę sporadycznie. Zupkę zrobiłam na serku topionym, fajnie podkręca smak.
SKŁADNIKI:
2 litry rosołu doprawionego
500-600 g grzybów (u mnie mrożone)
100 g serka topionego (kostka) np. Ementaler lub Tylżycki
masło klarowane lub olej do smażenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby przelać przez sitko, ew. pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą do wysokości grzybów i ugotować. Gotować ok. 15 minut. Następnie zdjąć z palnika i przecedzić, ale wywar zostawić!
Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić grzyby i smażyć kilka minut. Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z rosołem, wlać również przecedzony na drobnym sitku wywar grzybowy. Dodać również pokrojony na kawałki serek topiony i gotować na małym palniku aż do rozpuszczenia sera. Na koniec zupę zagęścić mąka, czyli wlać do szklanki ok. 100 ml zimnej wody, wsypać mąkę, wymieszać i wlać do zupy cały czas mieszając.
Zupkę doprawić solą i pieprzem i gotowe. Można podać z makaronem lub grzankami.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.