GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

18 maja 2021

Grzybowa w maju? Czemu nie:-) opróżniam zamrażalnik z ubiegłorocznych grzybów. Ekspresowa zupa, jeśli pod ręką jest rosół lub wywar z warzyw, a już w ostateczności kostki rosołowe, chociaż tych używam naprawdę sporadycznie. Zupkę zrobiłam na serku topionym, fajnie podkręca smak.

 

SKŁADNIKI:

2 litry rosołu doprawionego

500-600 g grzybów (u mnie mrożone)

100 g serka topionego (kostka) np. Ementaler lub Tylżycki

masło klarowane lub olej do smażenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby przelać przez sitko, ew. pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą do wysokości grzybów i ugotować. Gotować ok. 15 minut. Następnie zdjąć z palnika i przecedzić, ale wywar zostawić!

Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić grzyby i smażyć kilka minut. Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z rosołem, wlać również przecedzony na drobnym sitku wywar grzybowy. Dodać również pokrojony na kawałki serek topiony i gotować na małym palniku aż do rozpuszczenia sera. Na koniec zupę zagęścić mąka, czyli wlać do szklanki ok. 100 ml zimnej wody, wsypać mąkę, wymieszać i wlać do zupy cały czas mieszając.

Zupkę doprawić solą i pieprzem i gotowe. Można podać z makaronem lub grzankami.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowała :-)

Zupa grzybowa

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie