czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam Was takim pysznym kremem z buraczków, świetny pomysł na ukrycie w zupie mnóstwa warzyw, a i kolorek jest piękny i przyciąga wzrok :-) syn zjadł bez marudzenia z makaronem literkowym :-)
SKŁADNIKI:
1 kg buraków (najlepiej młodych)
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub więcej jeśli lubicie)
pół pęczka koperku
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Bulion zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na kawałki, przesmażyć na maśle klarowanym i przełożyć do zupy. Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na maśle klarowanym i przełożyć do zupy. Na koniec podsmażyć cebulę w talarki i czosnek i przełożyć do zupy. Całość gotować do miękkości, następnie zmiksować. Na koniec doprawić octem, solą, pieprzem i śmietaną, chwilkę gotować.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.