GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

05 sierpnia 2019

Witam Was takim pysznym kremem z buraczków, świetny pomysł na ukrycie w zupie mnóstwa warzyw, a i kolorek jest piękny i przyciąga wzrok :-) syn zjadł bez marudzenia z makaronem literkowym :-)

 

SKŁADNIKI:

1 kg buraków (najlepiej młodych)

2 ziemniaki

2 marchewki

1 cebula

3 ząbki czosnku

100 ml śmietany 30%

1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu

3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub więcej jeśli lubicie)

pół pęczka koperku

masło klarowane do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Bulion zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na kawałki, przesmażyć na maśle klarowanym i przełożyć do zupy. Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na maśle klarowanym i przełożyć do zupy.  Na koniec podsmażyć cebulę w talarki i czosnek i przełożyć do zupy. Całość gotować do miękkości, następnie zmiksować. Na koniec doprawić octem, solą, pieprzem i śmietaną, chwilkę gotować.

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Zupa krem z buraków

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie