czyli radosna twórczość w kuchni...
Bardzo prosta i bardzo smaczna zupka z cukinii. Dostałam niedawno ogromną cukinię i trzeba było ją jakoś przerobić :-) trafiło na zupkę, pierwszy raz robiłam, ale powiem szczerze, nie spodziewałam się, że cukinia w zupie może być taka dobra. Zupkę podałam z grzankami czosnkowymi z serem... pychota.
SKŁADNIKI:
2 l rosołu lub wywaru warzywnego
2 cukinie
1 cebula
3-5 ząbków czosnku
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
ok. 50 ml śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni przesmażyć na maśle klarowanym cebulę i kilka ząbków czosnku, i przełożyć do gotującej się zupy. Na tej samej patelni dalej na maśle klarowanym usmażyć do zrumienienia pokrojoną na kawałki cukinię i przełożyć ją do zupy (jeśli cukinia ma grubą skórkę i duże pestki należy ją obrać i wydrążyć).
Zupę gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie całość zblendować. Na koniec doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny oraz wlać troszkę śmietany kremówki. Chwilę zagotować.
Cukinia z patelni daje niesamowity aromat, zupka jest przepyszna.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.