GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

14 kwietnia 2020

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie, mam nadzieję, że zdrówko dopisuje. Dzisiaj ode mnie propozycja prozdrowotna szczególnie na kwarantannę, mianowicie zupa-krem z czosnku. Jest przepyszna, aromatyczna i wbrew pozorom po jej zjedzeniu nie zionie się czosnkiem. Polecam tą zupkę, a już najlepsza jest na drugi dzień :-)

 

SKŁADNIKI:

3 l doprawionego rosołu lub bulionu

8 główek czosnku (nie mylić z ząbkami)

1 serek topiony ementaler lub tylżycki

5 dużych ziemniaków

1 duża cebula

sól, pieprz, magi do smaku

1 łyżka masła

 

PRZYGOTOWANIE:

Rosół zagotować razem z serkiem topionym. Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki i dać do zupy. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w plastry i razem z 2/3 ząbków czosnku usmażyć na maśle na patelni na małym ogniu, aż się lekko zbrązowieją. Tego czosnku trochę jest, ale przez to smażenie wydobywa się w zupie słodycz i niezwykły aromat. Następnie przełożyć do zupy i dalej gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i chwilkę całość gotować. Następnie zupę blendujemy i doprawiamy. Gdyby zupa wyszła rzadka, to można ją zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną. Zupkę można podawać z domowymi grzankami.

Polecam, bo ta zupka to niebo w gębie :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Zupa krem z czosnku

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie