czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie, mam nadzieję, że zdrówko dopisuje. Dzisiaj ode mnie propozycja prozdrowotna szczególnie na kwarantannę, mianowicie zupa-krem z czosnku. Jest przepyszna, aromatyczna i wbrew pozorom po jej zjedzeniu nie zionie się czosnkiem. Polecam tą zupkę, a już najlepsza jest na drugi dzień :-)
SKŁADNIKI:
3 l doprawionego rosołu lub bulionu
8 główek czosnku (nie mylić z ząbkami)
1 serek topiony ementaler lub tylżycki
5 dużych ziemniaków
1 duża cebula
sól, pieprz, magi do smaku
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Rosół zagotować razem z serkiem topionym. Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki i dać do zupy. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w plastry i razem z 2/3 ząbków czosnku usmażyć na maśle na patelni na małym ogniu, aż się lekko zbrązowieją. Tego czosnku trochę jest, ale przez to smażenie wydobywa się w zupie słodycz i niezwykły aromat. Następnie przełożyć do zupy i dalej gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i chwilkę całość gotować. Następnie zupę blendujemy i doprawiamy. Gdyby zupa wyszła rzadka, to można ją zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną. Zupkę można podawać z domowymi grzankami.
Polecam, bo ta zupka to niebo w gębie :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.