GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 maja 2019

Proponuję Wam moją wersję zupki kremu - jak wiecie u mnie tylko takie :-) tym razem z kalarepy z grzankami serowymi i prażonym słonecznikiem. Pierwszy raz robiłam krem z kalarepy, bo jakoś nigdy to nie było moje ulubione warzywo, ale lubię eksperymentować, więc zrobiłam i wyszła z tego bardzo delikatna i pyszna zupka.

 

SKŁADNIKI:

1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego

2 kalarepy razem z listkami

2 ziemniaki

1 marchewka

2 cebule

4 ząbki czosnku

60 g sera pleśniowego

100 ml śmietany 30%

pół pęczka koperku

sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Kalarepy pokroić w kostkę razem z ziemniakami i marchewką, i podsmażyć na masełku klarowanym, przełożyć do garnka z rosołem. Na tej samej patelni zeszklić pokrojone cebule, listki kalarepy i czosnek, i przełożyć do gotującej zupy. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i wlać śmietanę, gotować całość kilkanaście minut do miękkości warzyw, na koniec wszystko zblendować i doprawić solą, pieprzem i siekanym koperkiem. Zupkę można podawać z grzankami serowymi i czosnkowymi.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

 

Zupa krem z kalarepy

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie