czyli radosna twórczość w kuchni...
Proponuję Wam moją wersję zupki kremu - jak wiecie u mnie tylko takie :-) tym razem z kalarepy z grzankami serowymi i prażonym słonecznikiem. Pierwszy raz robiłam krem z kalarepy, bo jakoś nigdy to nie było moje ulubione warzywo, ale lubię eksperymentować, więc zrobiłam i wyszła z tego bardzo delikatna i pyszna zupka.
SKŁADNIKI:
1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
2 kalarepy razem z listkami
2 ziemniaki
1 marchewka
2 cebule
4 ząbki czosnku
60 g sera pleśniowego
100 ml śmietany 30%
pół pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kalarepy pokroić w kostkę razem z ziemniakami i marchewką, i podsmażyć na masełku klarowanym, przełożyć do garnka z rosołem. Na tej samej patelni zeszklić pokrojone cebule, listki kalarepy i czosnek, i przełożyć do gotującej zupy. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i wlać śmietanę, gotować całość kilkanaście minut do miękkości warzyw, na koniec wszystko zblendować i doprawić solą, pieprzem i siekanym koperkiem. Zupkę można podawać z grzankami serowymi i czosnkowymi.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.