Dzień doberek :-) dzisiaj na obiadek u mnie był krem z pieczarek :-) pyszna i pożywna zupka. Mój syn nie chce jeść warzyw, dlatego u nas dominują zupy kremy, wszystkie warzywka zmielone i syn wcina aż się uszy trzęsą :-)
Zapodaję szybki przepis:
SKŁADNIKI:
2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
0,5 kg pieczarek
2 marchewki
4 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 serek topiony np. Tylżycki lub Ementaler
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek śmietany 30%
pół pęczka koperku
masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Marchew i ziemniaki przesmażam na patelni do zrumienienia i wrzucam do gotującego wywaru. Następnie na tej samej patelni lądują pieczarki pokrojone na ćwiartki. Pieczarki doprawiam solą i pieprzem i razem z sosem, który się wytworzył, przelewam do garnka z zupą. Następnie przesmażam na patelni cebulę i czosnek pokrojone w talarki i wrzucam do garnka. Na koniec dodaję serek topiony i gotuję zupę do miękkości ziemniaków i marchewki. Po ugotowaniu całość blenduję i doprawiam śmietaną. Chwilę przegotowuję zupę. Na koniec daję posiekany koperek. Pycha! Zupkę można zjeść z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem.