czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam serdecznie :-) Zupka, którą chciałam Wam zaproponować miała być z samym szpinakiem, ale okazało się, że w lodówce zostało jeszcze trochę brokułu, więc przygotowałam taki mix i wyszła z tego świetna zupka.
SKŁADNIKI:
1,5 l rosołu lub bulionu
450 g szpinaku
150 g brokułu
2 ziemniaki
1 marchewką
1 cebula
3 ząbki czosnku
60 g sera pleśniowego
100 g sera feta
sól i pieprz do smaku
100 g wędzonego kurczaka
50-100 g prażonych pestek dyni
pół pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni przesmażyć kawałki ziemniaków, marchewki, cebulę i czosnek, przełożyć do gotującego się rosołu, następnie na tej samej patelni na maśle klarowanym usmażyć szpinak z serem feta i serem pleśniowym i przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do zupy. Następnie dodać różyczki brokułu. Całość gotować kilkanaście minut do miękkości warzyw, następnie zblendować na krem, na koniec doprawić solą i pieprzem oraz śmietaną kremówką i koperkiem.
Zupkę można podać z kawałkami wędzonego kurczaka, prażonymi pestkami dyni i posiekanym koperkiem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.