GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 maja 2019

Witam serdecznie :-) Zupka, którą chciałam Wam zaproponować miała być z samym szpinakiem, ale okazało się, że w lodówce zostało jeszcze trochę brokułu, więc przygotowałam taki mix i wyszła z tego świetna zupka.

 

SKŁADNIKI:

1,5 l rosołu lub bulionu 

450 g szpinaku

150 g brokułu

2 ziemniaki

1 marchewką

1 cebula

3 ząbki czosnku 

60 g sera pleśniowego

100 g sera feta

sól i pieprz do smaku

100 g wędzonego kurczaka

50-100 g prażonych pestek dyni

pół pęczka koperku

 

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni przesmażyć kawałki ziemniaków, marchewki, cebulę i czosnek, przełożyć do gotującego się rosołu, następnie na tej samej patelni na maśle klarowanym usmażyć szpinak z serem feta i serem pleśniowym i przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do zupy. Następnie dodać różyczki brokułu. Całość gotować kilkanaście minut do miękkości warzyw, następnie zblendować na krem, na koniec doprawić solą i pieprzem oraz śmietaną kremówką i koperkiem. 

Zupkę można podać z kawałkami wędzonego kurczaka, prażonymi pestkami dyni i posiekanym koperkiem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Zupa krem z zielonych warzyw

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie