GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

25 lutego 2019

Proponuję przepis na szybką i aromatyczną zupę pomidorową, niestety zimą jestem skazana na przeciery pomidorowe lub pasaty, jednak latem zupka najlepsza jest ze świeżych pomidorków :-)

 

SKŁADNIKI:

1,5 l bulionu

500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku lub pasaty

puszka mleczka kokosowego (do zupy zużyjecie połowę, a drugą połowę można dodać np. do kurczaka curry, przepis znajdziesz TUTAJ)

pół pęczka świeżego koperku 

150 ml śmietany 18%

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

sól i pieprz do smaku

ryż lub makaron do zupy

 

PRZYGOTOWANIE:

Bulion zagotować, następnie wlać przecier pomidorowy lub pasatę, chwilę gotować. W shakerze kuchennym lub kubku zmieszać śmietanę z odrobiną wody oraz łyżką mąki ziemniaczanej i zahartować (czyli wlać do tego kubka trochę gotującej się zupy i pomieszać). Śmietanę wlać do zupy mieszając, chwilę zagotować i na koniec doprawić solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

Zupę przelewamy do miseczek z ryżem lub makaronem i dodajemy według uznania mleczko kokosowe. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

 

Zupa pomidorowa z kokosową nutą

Zupa pomidorowa z kokosową nutą

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie