czyli radosna twórczość w kuchni...
Proponuję przepis na szybką i aromatyczną zupę pomidorową, niestety zimą jestem skazana na przeciery pomidorowe lub pasaty, jednak latem zupka najlepsza jest ze świeżych pomidorków :-)
SKŁADNIKI:
1,5 l bulionu
500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku lub pasaty
puszka mleczka kokosowego (do zupy zużyjecie połowę, a drugą połowę można dodać np. do kurczaka curry, przepis znajdziesz TUTAJ)
pół pęczka świeżego koperku
150 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
ryż lub makaron do zupy
PRZYGOTOWANIE:
Bulion zagotować, następnie wlać przecier pomidorowy lub pasatę, chwilę gotować. W shakerze kuchennym lub kubku zmieszać śmietanę z odrobiną wody oraz łyżką mąki ziemniaczanej i zahartować (czyli wlać do tego kubka trochę gotującej się zupy i pomieszać). Śmietanę wlać do zupy mieszając, chwilę zagotować i na koniec doprawić solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.
Zupę przelewamy do miseczek z ryżem lub makaronem i dodajemy według uznania mleczko kokosowe.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.