czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj proponuję Wam zupę rybną na wywarze z ryb. Jadłam podobną podczas ostatniego weekendu nad morzem i tak mi zasmakowało, że postanowiłam upichcić taką sama. Poczytałam trochę w internecie i stworzyłam swoją wersję. Rodzince bardzo zasmakowała, choć trochę przesadziłam z chili :-) Zupkę przygotowałam na rybnym rosołku, a wkładką byli koledzy z Darłowa - łosoś i dorsz :-)
SKŁADNIKI NA WYWAR RYBNY:
1 szkielet z całego łososia (po filetowaniu)
3 szkielety z całego dorsza (po filetowaniu)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
połówka selera
liście selera
biała część pora
2 opalone cebule
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Do większego garnka wkładamy szkielety z rybek i zalewamy ok. 2,5 l wody. Zagotowujemy i zbieramy z góry szumowiny. Następnie dodajemy wszystkie obrane warzywa i przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2,5-3 godzin (zupka ma tylko lekko "pyrkać"). Nie dolewamy wody podczas gotowania, dlatego nalewamy jej na początek trochę więcej, gdyż po wygotowaniu zostanie nam ok. 1,5 l czystego wywaru. Po tym czasie przelewamy rosołek dwukrotnie przez gęste sitko. Wywar gotowy, możemy przystąpić do przygotowania zupki rybnej.
Jeśli ktoś nie lubi zagęszczanej zupy (bo taką będziemy robić), to można doprawić rosołek solą i pieprzem, papryczkami chili, sokiem z cytryny i natką pietruszki (według uznania) i dodać rybkę.
Jeśli zaś chcecie spróbować mojej wersji, to zachęcam do dalszej lektury:-)
SKŁADNIKI NA ZUPĘ RYBNĄ:
600-700 g świeżego filetu z łososia (najlepiej ze skórą)
500 g świeżego filetu z dorsza (najlepiej ze skórą)
1 marchewka
3 ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
pół natki pietruszki
2-3 suszone małe papryczki chili
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
100 ml śmietany 18%
masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Rybę kroimy myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie doprawiamy solą, pieprzem, połową soku z cytryny i odstawiamy. W tym czasie obieramy marchew i ziemniaki, kroimy na kawałki i smażymy na maśle klarowanym. Zrumienione warzywa przekładamy do wywaru rybnego, dodajemy papryczki chili i całość gotujemy. Następnie na tą samą patelnię dajemy plasterki cebuli i czosnek, zrumieniamy i do garnka. Jak warzywa zmiękną, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, pozostały sok z cytryny i zabielamy zahartowaną śmietaną. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z palnika. Następnie zupę blendujemy na krem. Na koniec możecie zupkę jeszcze doprawić solą, pieprzem według uznania.
Zabieramy się za rybę.
Rybki obtaczamy w mące. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa dodajemy trochę masła klarowanego i smażymy ryby, najpierw na stronie ze skórą kilka minut, potem przewracamy na drugą stronę na kilka minut. Usmażoną rybę oddzielamy od skóry i łamiemy w rękach na kawałki.
Zupę przelewamy do miseczek, wkładamy kawałki ryb, posypujemy posiekaną natką pietruszki i smacznego!!!
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.