© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zupa rybna na wywarze z ryb

Zupa rybna na wywarze z ryb

Dzisiaj proponuję Wam zupę rybną na wywarze z ryb. Jadłam podobną podczas ostatniego weekendu nad morzem i tak mi zasmakowało, że postanowiłam upichcić taką sama. Poczytałam trochę w internecie i stworzyłam swoją wersję. Rodzince bardzo zasmakowała, choć trochę przesadziłam z chili :-) Zupkę przygotowałam na rybnym rosołku, a wkładką byli koledzy z Darłowa - łosoś i dorsz :-) 

 

SKŁADNIKI NA WYWAR RYBNY:

1 szkielet z całego łososia (po filetowaniu)

3 szkielety z całego dorsza (po filetowaniu)

2 duże marchewki

1 duża pietruszka

połówka selera

liście selera

biała część pora

2 opalone cebule

kilka liści laurowych

kilka ziarenek ziela angielskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Do większego garnka wkładamy szkielety z rybek i zalewamy  ok. 2,5 l wody. Zagotowujemy i zbieramy z góry szumowiny. Następnie dodajemy wszystkie obrane warzywa i przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2,5-3 godzin (zupka ma tylko lekko "pyrkać"). Nie dolewamy wody podczas gotowania, dlatego nalewamy jej na początek trochę więcej, gdyż po wygotowaniu zostanie nam ok. 1,5 l czystego wywaru. Po tym czasie przelewamy rosołek dwukrotnie przez gęste sitko. Wywar gotowy, możemy przystąpić do przygotowania zupki rybnej. 

Jeśli ktoś nie lubi zagęszczanej zupy (bo taką będziemy robić), to można doprawić rosołek solą i pieprzem, papryczkami chili, sokiem z cytryny i natką pietruszki (według uznania) i dodać rybkę. 

Jeśli zaś chcecie spróbować mojej wersji, to zachęcam do dalszej lektury:-)

 

SKŁADNIKI NA ZUPĘ RYBNĄ:

600-700 g świeżego filetu z łososia (najlepiej ze skórą)

500 g świeżego filetu z dorsza (najlepiej ze skórą)

1 marchewka

3 ziemniaki

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

pół natki pietruszki

2-3 suszone małe papryczki chili

sok z 1 cytryny

sól i pieprz do smaku

100 ml śmietany 18%

masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę kroimy myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie doprawiamy solą, pieprzem, połową soku z cytryny i odstawiamy. W tym czasie obieramy marchew i ziemniaki, kroimy na kawałki i smażymy na maśle klarowanym. Zrumienione warzywa przekładamy do wywaru rybnego, dodajemy papryczki chili i całość gotujemy. Następnie na tą samą patelnię dajemy plasterki cebuli i czosnek, zrumieniamy i do garnka. Jak warzywa zmiękną, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, pozostały sok z cytryny i zabielamy zahartowaną śmietaną. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z palnika. Następnie zupę blendujemy na krem. Na koniec możecie zupkę jeszcze doprawić solą, pieprzem według uznania.

Zabieramy się za rybę.

Rybki obtaczamy w mące. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa dodajemy trochę masła klarowanego i smażymy ryby, najpierw na stronie ze skórą kilka minut, potem przewracamy na drugą stronę na kilka minut. Usmażoną rybę oddzielamy od skóry i łamiemy w rękach na kawałki.

Zupę przelewamy do miseczek, wkładamy kawałki ryb, posypujemy posiekaną natką pietruszki i smacznego!!!

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

24 lutego 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...