GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

13 stycznia 2020

Zupa krem z zielonych warzyw, czyli szpinakowo-brokułowa z dodatkiem grzanek, przyozdobiona kleksem jogurtowym, zupka pełna witamin i składników odżywczych.

 

SKŁADNIKI:

2 l rosołu lub bulionu

900 g mrożonego szpinaku 

1 brokuł

3 ząbki czosnku

100 ml śmietany kremówki

50 g sera pleśniowego

1 cebula

2-3 ziemniaki

sól i pieprz do smaku

masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak przesmażyć na maśle klarowanym, dodać do niego przeciśnięty czosnek oraz pokrojony ser pleśniowy. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Na osobnej patelni podsmażyć na masełku pokrojoną w paski cebulę oraz obrane i pokrojone na duże kawałki ziemniaki. Do garnka z gotującym się rosołem dodać szpinak, surowy brokuł, cebulę i ziemniaki. Chwilę gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec wlać śmietanę. Zupę zmiksować blenderem i w razie potrzeby można jeszcze doprawić.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Zupa szpinakowo-brokułowa

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie