GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

21 maja 2019

Nareszcie wiosna i jedna z moich ulubionych zup - zapraszam Was na pyszną zupkę z botwinki, u mnie była z jajkiem, a buraczki, ziemniaczki i listki zmiksowane, bo tylko taką wersję zje mój syn :-) troszkę ją zabieliłam śmietaną, dodałam octu jabłkowego i zupka palce lizać :-)

 

SKŁADNIKI:

2 pęczki botwinki (400 g)

2 buraki

2 ziemniaki

100 ml śmietany 30%

1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu

3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub więcej jeśli lubicie)

pół pęczka koperku

2-3 jajka ugotowane na twardo

masło klarowane do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Bulion zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, przesmażyć na maśle klarowanym i przełożyć do zupy. Buraki obrać, pokroić na większe kawałki, podsmażyć na maśle klarowanym i przełożyć do zupy. Gotować przez kilka minut aż oddadzą kolor i wyjąć. Następnie na tej samej patelni przesmażyć obrane i pokrojone buraczki z botwinki wraz z pokrojonymi listkami. Przełożyć do zupy i całość gotować do miękkości, następnie zmiksować. Na koniec doprawić octem, solą, pieprzem i śmietaną, chwilkę gotować. Podawać z jajkiem i posypać siekanym koperkiem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Zupa z botwinki

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie