czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejne ciacho na ostatnie urodziny męża. Pyszna propozycja do weekendowej kawki. Ciasto nie jest skomplikowane, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Pomysł zaczerpnięty ze strony przyslijprzepis.pl, ale trochę zmodyfikowany po mojemu:-)
SKŁADNIKI na biszkopt (forma 25x35 cm):
4 jajka w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
SKŁADNIKI na masę budyniową:
200 g miękkiego masła
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
3-4 łyżki cukru
1 duża puszka brzoskwiń w syropie
SKŁADNIKI na piankę:
2 śmietany Śnieżki
400 ml mleka
1 galaretka cytrynowa
250 ml gorącej wody
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
50 g czekolady (zetrzeć)
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka w całości razem z cukrem ubić mikserem na puszystą kremową masę. W osobnej misce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajecznej partiami wsypywać mąkę i delikatnie wmieszać łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Przygotowanie masy budyniowej:
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Masło ubić na puch, dodawać stopniowo budyń i ubijać do uzyskania jednolitej puszystej masy. Brzoskwinie pokroić na kawałki i wmieszać do masy. Syrop zostawić do nasączania biszkoptu.
Przygotowanie pianki:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżki ubić na sztywno razem z mlekiem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilkę ubić. Masę odstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Nałożyć masę budyniową, następnie piankę cytrynową. Górę posypać tartą czekoladą. Polecam, bo ciasto jest przepyszne.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.