© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Chaczapuri

Gotowanie Po Mojemu - przepis na puszną pizze z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

Chaczapuri to potrawa kuchni gruzińskiej, taka gruzińska wersja pizzy. Zrobione z ciasta jak na pizzę, z mieszanką serów i jajkiem, jest pyszne i sycące. Z poniższego przepisu wyszły mi 3 duże sztuki:

 

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej

15 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

130 ml ciepłej wody

3 łyżki oleju

Dodatkowo:

mix różnych serów (u mnie gouda zwykła, gouda długodojrzewająca i feta)

3 jajka

 

PRZYGOTOWANIE:

Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Resztę serów można drobno pokroić. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Następnie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, podzielić na trzy części, zrobić z nich kulki i odstawić do napuszenia na ok. 15 minut. Potem każdą kulkę rozwałkować na cienki prostokąt i posypać tartym serem. Zwinąć do środka, a potem złączyć boki, tworząc łódkę (jak na zdjęciu). Do środka dodać resztę serów. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w 230 stopniach góra-dół przez 10-12 minut do rozpuszczenia serów i zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, w serze zrobić dołek i wbić po jajku. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 6-8 minut.

Kto nie jadł, to polecam :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
16 września 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...