YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

23 czerwca 2022

Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest z mąki typu 00, czyli najlepszej do pizzy. Taką mąkę używają Włosi w swoich przepisach. Mąka typu 00 jest bardzo drobno zmielona, zawiera dużo glutenu, który powoduje, że ciasto dobrze się wyrabia, a wilgoć nie przechodzi do środka. Gluten jest również nośnikiem smaku i aromatu, dlatego pizza wypiekana z mąki typu 00 smakuje wyśmienicie. Ciasto jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam zatem mój przepis na pizzę :-) Z poniższego przepisu wyjdą 2 pizze na grubym cieście lub 3 pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm. Można użyć mniej drożdży niż jest w przepisie, wtedy ciasto będzie dłużej dojrzewało i będzie jeszcze lepsze :-)

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej typu 00

300 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży

60 ml oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

ulubione dodatki

ser mozzarella

sos pomidorowy (TUTAJ znajdziesz przepis na najlepszy sos pomidorowy)

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski lub misy robota i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), ciasto będzie lekko klejące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i ponownie wyrobić.

Następnie podzielić na 2 lub 3 kawałki i rozwałkować.

Każdą pizzę posmarować sosem, ułożyć ulubione dodatki i posypać mozzarellą. 

Piec na najwyższej możliwej temperaturze od 250 stopni przez ok. 8-10 minut. Trzeba obserwować w trakcie pieczenia, żeby ciasto się nie spaliło.

Pizza z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna :-)

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Przepis na zupę krem z pieczarek

Domowa pizza jak z pizzerii - najlepsze ciasto na pizzę

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl