czyli radosna twórczość w kuchni...
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest z mąki typu 00, czyli najlepszej do pizzy. Taką mąkę używają Włosi w swoich przepisach. Mąka typu 00 jest bardzo drobno zmielona, zawiera dużo glutenu, który powoduje, że ciasto dobrze się wyrabia, a wilgoć nie przechodzi do środka. Gluten jest również nośnikiem smaku i aromatu, dlatego pizza wypiekana z mąki typu 00 smakuje wyśmienicie. Ciasto jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam zatem mój przepis na pizzę :-) Z poniższego przepisu wyjdą 2 pizze na grubym cieście lub 3 pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm. Można użyć mniej drożdży niż jest w przepisie, wtedy ciasto będzie dłużej dojrzewało i będzie jeszcze lepsze :-)
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej typu 00
300 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
60 ml oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ulubione dodatki
ser mozzarella
sos pomidorowy (TUTAJ znajdziesz przepis na najlepszy sos pomidorowy)
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski lub misy robota i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), ciasto będzie lekko klejące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i ponownie wyrobić.
Następnie podzielić na 2 lub 3 kawałki i rozwałkować.
Każdą pizzę posmarować sosem, ułożyć ulubione dodatki i posypać mozzarellą.
Piec na najwyższej możliwej temperaturze od 250 stopni przez ok. 8-10 minut. Trzeba obserwować w trakcie pieczenia, żeby ciasto się nie spaliło.
Pizza z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.