GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

09 maja 2019

Tym razem proponuję kolejny szybki obiad - filety z kurczaka w sosie pieczarkowym z dodatkiem sera pleśniowego. Pyszne i sycące danie.

 

SKŁADNIKI:

2 filety z kurczaka

250 g pieczarek

200 ml śmietany 30%

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

60 g sera pleśniowego

sól i pieprz do smaku

przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): oliwa, sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet  jabłkowy lub cytryna, majeranek, zioła prowansalskie,  4 ząbki czosnku 

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Filety z kurczaka podzielić na małe fileciki, zamarynować, odstawić na ok. 20-30 minut, usmażyć na patelni i odłożyć na talerz. Następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojone pieczarki, zalać je śmietaną z dodatkiem kawałków sera pleśniowego i mąki ziemniaczanej, poczekać aż sos zgęstnieje i doprawić solą i pieprzem. Do sosu przełożyć usmażone kurczaczki, pomieszać i gotowe .

Fileciki można podawać z kaszą lub ryżem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie