czyli radosna twórczość w kuchni...
Tym razem proponuję kolejny szybki obiad - filety z kurczaka w sosie pieczarkowym z dodatkiem sera pleśniowego. Pyszne i sycące danie.
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
250 g pieczarek
200 ml śmietany 30%
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
60 g sera pleśniowego
sól i pieprz do smaku
przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): oliwa, sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy lub cytryna, majeranek, zioła prowansalskie, 4 ząbki czosnku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka podzielić na małe fileciki, zamarynować, odstawić na ok. 20-30 minut, usmażyć na patelni i odłożyć na talerz. Następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojone pieczarki, zalać je śmietaną z dodatkiem kawałków sera pleśniowego i mąki ziemniaczanej, poczekać aż sos zgęstnieje i doprawić solą i pieprzem. Do sosu przełożyć usmażone kurczaczki, pomieszać i gotowe .
Fileciki można podawać z kaszą lub ryżem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.