GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

03 stycznia 2021

Dzień dobry w niedzielę :-) mój dzisiejszy obiadek... gulasz wołowy, ale zrobiony troszkę inaczej, pod mojego syna, który w sosie wykryje nawet milimetrowy kawałek cebuli :-) Powiem tylko tyle... jadł aż mu się uszy trzęsły. Mięso mięciutkie, sos wyszedł przepyszny, gładki, po zblendowaniu smaki się przegryzły. Łapcie przepis, bo warto.

Na moim profilu na Instagramie @gotowaniepomojemu znajdziecie filmik krok po kroku :-)

Gulasz podałam z kopytkami, idealnie to do siebie pasowało.

 

SKŁADNIKI:

500 g wołowiny (u mnie pręga)

1 cebula (dałam czerwoną)

4-5 ząbków czosnku

przyprawy: papryka czerwona, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe

mąka pszenna do panierowania

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody

masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać masło, wsypać paprykę czerwoną, chwilę smażyć, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać kawałki cebuli i czosnku, ziele angielskie i liście laurowe, podlać 500 ml zimnej wody i przykryć. Dusić pod przykryciem ok. 2h do miękkości, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Na koniec przygotować sos.

Z patelni wyjąć mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Pozostałość przelać do garnuszka i zblendować. Garnek postawić na palniku i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Sos chwilę zagotować i wlać na patelnię. Dodać mięso, wymieszać i ew. jeszcze doprawić.

 

KOPYTKA:

dowolna ilość ziemniaków

mąka ziemniaczana

sól do smaku

 

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do szerszej miski. Zostawić do wystudzenia. Następnie ziemniaki w misce ugnieść i wygładzić łyżką, podzielić je na 4 części, jedną część odłożyć na bok ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Na blacie podsypanym mąką formować ruloniki z ciasta i kroić je w poprzek nożem na kawałki długości ok. 3-4 cm.  Kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu 2 minuty od wypłynięcia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Gulasz wołowy z kopytkami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie