© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Gulasz wołowy

Róże karnawałowe

Dzień dobry w niedzielę :-) mój dzisiejszy obiadek... gulasz wołowy, ale zrobiony troszkę inaczej, pod mojego syna, który w sosie wykryje nawet milimetrowy kawałek cebuli :-) Powiem tylko tyle... jadł aż mu się uszy trzęsły. Mięso mięciutkie, sos wyszedł przepyszny, gładki, po zblendowaniu smaki się przegryzły. Łapcie przepis, bo warto.

Na moim profilu na Instagramie @gotowaniepomojemu znajdziecie filmik krok po kroku :-)

 

SKŁADNIKI:

500 g wołowiny (u mnie pręga)

1 cebula (dałam czerwoną)

4-5 ząbków czosnku

przyprawy: papryka czerwona, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe

mąka pszenna do panierowania

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody

masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać masło, wsypać paprykę czerwoną, chwilę smażyć, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać kawałki cebuli i czosnku, ziele angielskie i liście laurowe, podlać 500 ml zimnej wody i przykryć. Dusić pod przykryciem ok. 2h do miękkości, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Na koniec przygotować sos.

Z patelni wyjąć mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Pozostałość przelać do garnuszka i zblendować. Garnek postawić na palniku i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Sos chwilę zagotować i wlać na patelnię. Dodać mięso, wymieszać i ew. jeszcze doprawić.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
03 stycznia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...