© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Maccheroni al ferretto w kremowym sosie z kurkami, boczniakami i kurczakiem

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Maccheroni al ferretto to cienkie zwijane rureczki, jeden z bardziej oryginalnych makaronów. Przygotowałam z niego danie kuchni włoskiej w polskim wydaniu, bo w sosie grzybowym z kurkami i boczniakami z dodatkiem smażonych kawałeczków kurczaka. Pyszny, sycący i szybki obiad. Przepis na 4 porcje.

 

SKŁADNIKI:

250 g makaronu Maccheroni al ferretto (lub tagliatelle, penne)

100 g kurek

200 g boczniaków

400 g filetu lub polędwiczek z kurczaka

200 ml śmietany 30%

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 ząbki czosnku

sok z cytryny lub ocet jabłkowy

ok. 70-100 ml oleju do marynaty

sól, pieprz, majeranek do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny lub octem oraz polać olejem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie ok. 12-15 minut.

Kurki i boczniaki oczyści, większe grzyby przekroić na pół lub ćwiartki. Na patelnię dać masło klarowane lub trochę oleju. Grzyby przełożyć na rozgrzaną patelnię, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywą i grzyby dusić do miękkości ok. 8-10 minut. Następnie na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać i chwilę smażyć aż sos zgęstnieje. Można na koniec jeszcze doprawić.

Na osobnej patelni bez tłuszczu (olej jest już w kurczaku) usmażyć do miękkości mięso z kurczaka. 

Na patelnię z grzybami przełożyć ugotowany makaron i usmażone mięso z kurczaka, delikatnie wymieszać i można podawać.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
27 października 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...