czyli radosna twórczość w kuchni...
Maccheroni al ferretto to cienkie zwijane rureczki, jeden z bardziej oryginalnych makaronów. Przygotowałam z niego danie kuchni włoskiej w polskim wydaniu, bo w sosie grzybowym z kurkami i boczniakami z dodatkiem smażonych kawałeczków kurczaka. Pyszny, sycący i szybki obiad. Przepis na 4 porcje.
SKŁADNIKI:
250 g makaronu Maccheroni al ferretto (lub tagliatelle, penne)
100 g kurek
200 g boczniaków
400 g filetu lub polędwiczek z kurczaka
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 ząbki czosnku
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
ok. 70-100 ml oleju do marynaty
sól, pieprz, majeranek do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny lub octem oraz polać olejem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie ok. 12-15 minut.
Kurki i boczniaki oczyści, większe grzyby przekroić na pół lub ćwiartki. Na patelnię dać masło klarowane lub trochę oleju. Grzyby przełożyć na rozgrzaną patelnię, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywą i grzyby dusić do miękkości ok. 8-10 minut. Następnie na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać i chwilę smażyć aż sos zgęstnieje. Można na koniec jeszcze doprawić.
Na osobnej patelni bez tłuszczu (olej jest już w kurczaku) usmażyć do miękkości mięso z kurczaka.
Na patelnię z grzybami przełożyć ugotowany makaron i usmażone mięso z kurczaka, delikatnie wymieszać i można podawać.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.