czyli radosna twórczość w kuchni...
Prosta szybka sałatka idealna na lunch lub kolację. Z pomysłu mojej córki... rewelacyjna w smaku. Zachęcam do zrobienia, bo to danie zdrowe i ekspresowe. Przepis na dwie porcje:
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
1 sałata rzymska
2 garści rukoli
pomidorki koktajlowe
1 dojrzałe awokado
60 g sera pleśniowego (pół opakowania trójkąt)
Marynata:
150 ml oliwy
sól i pieprz do smaku
oregano, lubczyk, ostra papryka, czosnek granulowany i kurkuma
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśnięty
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej potrząsać w małym słoiczku.
PRZYGOTOWANIE:
W misce przygotować marynatę z wymienionych powyżej składników. Filety z kurczaka pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić i w tym czasie przygotować resztę sałatki.
Na dwóch talerzach rozłożyć pokrojoną sałatę rzymską, po garści rukoli. Następnie kawałki awokado, połówki pomidorków, kawałki sera pleśniowego.
Rozgrzać patelnię i wrzucić kurczaka razem z marynatą. Smażyć kilka minut do miękkości.
Mięso ułożyć na sałatkę, polać sosem i gotowe :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.