czyli radosna twórczość w kuchni...
Zupa krem z kurkami to pyszna i aromatyczna potrawa, która może być doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Ta zupa jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych grzybów i ma wspaniały, bogaty smak. Możesz ją podać jako przystawkę lub główne danie, ewentualnie z dodatkiem chrupiącego chleba czy grzanek.
SKŁADNIKI:
400 g kurek
1,5 l doprawionego rosołu lub bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 małe marchewki
5-6 małych ziemniaków
sól i pieprz do smaku
100 ml śmietany 30%
2 łyżki octu jabłkowego do smaku
olej i trochę masła do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzaną patelnię wlać troszkę oleju i dać łyżkę masła, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć i dodać oczyszczone kurki, większe grzyby przekroić na pół. Smażyć kilka minut. W tym samym czasie zagotować bulion warzywny i całą zawartość patelni wlać do zupy.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzać olej z masłem i dodać pokrojone na większe kawałki ziemniaki i marchewki, smażyć kilka minut przewracając, następnie zawartość przełożyć do zupy. Całość gotować ok. 20 minut do miękkości. Na koniec zupę zblendować, dodać śmietanę i ocet i ponownie zagotować. Zupa jest przepyszna, można podawać z grzankami
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.