© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Gotowanie po mojemu - przepis na kurczaka curry z ryżem. Smacznie i zdrowo.

Kto powiedział, że zapiekanki muszą być płaskie... można je zrobić inaczej. Jakiś czas temu robiłam w ten sposób faszerowaną cukinię i pomysł bardzo się Wam spodobał, dlatego zrobiłam takie zapiekanki z bagietek z serem i pieczarkami. Można je też zrobić jako przekąskę imprezową. Bardzo prosty sposób, a z wydrążonych bagietek powstała pyszna zapiekanka, także nic się nie zmarnowało :-)

 

SKŁADNIKI:

1 długa bagietka

500 g pieczarek

150 g tartego żółtego sera

1 cebula dowolna

150 ml oleju lub oliwy lub roztopionego masła do smarowania bagietek

sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku lub inne dowolne ulubione przyprawy

olej lub masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę. Chwilę smażyć i dodać pieczarki. Smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem. Wystudzić i przełożyć do miski. W misce pieczarki wymieszać z tartym serem.

Z bagietki odciąć piętki i całość pokroić na ok. 5 cm kawałki (mnie wyszło 12 sztuk). Ostrym nożem wydrążyć środki i je odłożyć (można je wykorzystać jako grzanki do zupy lub do zapiekanki, którą znajdziecie TUTAJ).

Każdy kawałek od środka wysmarować oliwą doprawioną solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Następnie bagietki faszerować pieczarkami i odstawić na blaszkę lub okrągłą formę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut do zrumienienia.

Polecam te zapiekanki, bo są pyszne :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
15 września 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...